NOVI VIDEO: Modro jezero

NOVI VIDEO: Modro jezero

Pogledajte novi video o Modrom jezeru kod Imotskog.

Imotski je kraj posebno obdaren krškim jezercima u inače često surovome krškom krajoliku. Najpoznatija su Modro i Crveno jezero u samome Imotskom. Te duboke depresije, odnosno duboke ponikve nastale su tektonikom, tj. urušavanjem negdašnjih podzemnih šupljina nastalih djelovanjem vode koje su se poslije napunile vodom.

Dok se na Modrom jezeru moguće spustiti do vode, Crveno jezero prirodno je zaštićeno od posjetitelja vrlo strmim liticama, u neobičnom, gotovo okruglom lijevku veličine 120 x 150 metara na površini da bi se na dnu proširio na površinu 300 x 300 metara. Provalija je duboka čak vrtoglavih 500 metara. Od toga 287 metara otpada na dubinu jezera, iako njegova razina varira dvadesetak metara, ovisno o sezoni i kišama.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...