Dabar – zubati rušitelj drveća

Dabar – zubati rušitelj drveća

Euroazijski dabar je jedan od najvećih živih vrsta glodavca i najveći glodavac porijeklom iz Euroazije. U Hrvatsku je introduciran nakon što je nestao, a populacija mu se uvelike proširila.

Dabar (Castor fiber) vodena je i kopnena životinjska vrsta te najveći glodavac sjeverne polutke. Masivne i zdepaste je građe, izvrstan plivač i ronilac što mu omogućava građa tijela. Dužina tijela dosegne do 1 metar, visina u hrptu je do 30 cm, a rep je širok i plosnat dužine do 30 cm. Težina odrasle jedinke je 20 – 30 kg. Boja dlake je tamnokestenjasta do sivkasta, na trbuhu je svjetlija dlaka.

Dabar je vezan uz sporotekuće vode. Kod nas u pravilu ne gradi svoje poznate brane, ali zadržao je naviku rušenja drveća, a dokaz su panjevi tipična stožasta oblika s tragovima snažnih sjekutića. Velike nastambe su od granja na suhom, najčešće na obali. Ovaj izvrstan plivač i ronilac ipak se najviše hrani na šumskom tlu, gdje brsti zelene biljke. Aktivan je najviše noću, dok se u zoru vraća u nastambe.

VIDEO:

Dabar je tipično monogaman. Pari se od siječnja do ožujka, a parenje se odvija u vodi. Gravidnost traje prosječno 105 dana, a mladi dolaze na svijet od travnja do lipnja. Ima jednu generaciju godišnje. Ženka okoti do 5 mladih. Spolna zrelost nastupa sa 2,5 godine starosti kada se mladi dabrovi odvajaju od roditelja i zasnivaju novu obitelj.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Negdašnja populacija je nestala zbog lova, bolesti itd. i ovog sisavca nije bilo u Hrvatskoj više od sto godina. Inicijativa za povratak dabrova u Hrvatsku potekla je sa željom bavarske vlade da na neki način pomogne mladoj i ratom uzdrmanoj Hrvatskoj, te je u tu svrhu odlučila pomoći oživjeti životinjsku vrstu koja je nekada živjela na tim područjima. Suradnika u toj nakani našla je u Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na čelu s dr. Marijanom Grubešićem voditeljem tada pokrenutog projekta “Dabar u Hrvatskoj”. Dabar je pušten u šumi Žutica kod Ivanić Grada te na ušću Mure u Dravu 1996.

U posljednje vrijeme, a zbog blizine naselja uz prirodne vodotokove, dabar je neželjen gost na voćnjacima i poljima kukuruza gdje radi štete.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...