VIDEO: Velebitske lokve

VIDEO: Velebitske lokve

Velebitske lokve predstavljaju vrlo vrijedna staništa za mrijest vodozemaca koji ovise o vodi.

Piše: Pavle Balenović

Krajem travnja u ovim se planinama (Velebit) već prilično otopio snijeg no ostalo ga je svuda gdje sunce ne dopire. U vlažnim smrekovim šumama postoje vodotoci od kojih mnogi do ljeta presuše. Posljednji tjedan u mjesecu bio je izrazito sunčan pa je toplina ubrzala neke životne procese u divljini. U malobrojnim lokvama kojima se tijekom godine trajno zadrži voda započelo je parenje vodozemaca.

Noću je aktivna žaba krastača (Bufo bufo) koja se danju uglavnom skriva . Hrani se kukcima, ličinkama, puževima i različitim beskralježnjacima koje hvata svojim ljepljivim jezikom. Kožom izlučuje iritirajuću tvar kojom odvraća većinu grabežljivaca. Uz daždevnjaka, ni planinski vodenjak (Mesotriton alpestris) nije rijetko viđeni vodozemac ni van vode. U doba parenja mužjaci vodenjaka promijene boju i ponašanje pri pristupu ženki, a duž leđa im se pojavi tipična, izrazita krijesta.

Na ovom su planinskom području sve ove vrste također zakonom zaštićene. (Nacionalni park Sjeverni Velebit).

Pavle Balenović je prirodnjak, posvećen Velebitu. Pratite ga (i pretplatite se :)) na njegovom YouTube kanalu!

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...