VIDEO: Lubenovac na Velebitu

VIDEO: Lubenovac na Velebitu

Velebit je planinsko područje prepuno krških elemenata: škrapa, kukova, jama, ali i blagih, travnjačkih udolina. Lubenovac na sjevernom Velebitu jedna je od njih.

Veliki Lubenovac jedno je od najljepših mjesta u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. To je krška udolina smještena na samom rubu strogog rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi. Nekoć su na Lubenovcu u ljetnim mjesecima obitavali ljudi, zajedno sa svojom stokom, a danas se tamo nalaze ostaci pedesetak ljetnih stanova, suhozida i šterni. Na Lubenovcu je ostala sačuvana i lokva, Lubenovačka ruja, koja je u prošlosti služila za napajanje stoke – ovaca, koza, krava i konja.

Na Lubenovcu je nekada postojao planinarski dom, no sada su od njega samo temelji – izgorio je u požaru. Nedavno su na Lubenovcu obnovljeni pastirski stanovi. Smješteni su uz sam rub prostrane krške udoline, u podnožju strogog rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi. Danas ih koriste planinari, znanstvenici i drugi gosti, no nekad su u njima (tj. u starim stanovima) boravili pastiri. Preko ljeta bi stoka pasla, a vidljivi su i ostaci zidova. Zub stoke je održavao travnjake, no danas ih pomalo osvaja šuma. Time gubimo biološku raznolikost Velebita, sve te leptire, skakavce i ostale kukce te životinje. Ljeti je zanimljiva kolonija bjelonokte vjetruše koja boravi oko doline i hrani se upravo tim kukcima.

Video je snimljen uz dopuštenje NP Sjeverni Velebit.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...