Become a Patron!
Priroda Hrvatske

Sredozemna dlakavica – živi fosil

Sredozemna dlakavica, Antedon mediterranea, bodljikašSredozemna dlakavica (Antedon mediterranea)

krakata je životinja iz skupine bodljikaša, živi fosil čiji su preci vladali morem prije više od 600 milijuna godina.

Sredozemna dlakavica podsjeća na zvjezdače i zmijače, ali ima više krakova. Ovaj organizam nema stapku već na donjoj strani tijela ima vijenac vitica u obliku čašice kojima se pridržava za morsko dno. Zna se primiti i za druge organizme. S usne strane tijela izlazi pet krakova koji se odmah rašljasto granaju tako da iz tijela izlazi deset krakova. Dugački su i do 10 cm. Na njima su brojni bočni ogranci koji izgledaju kao dlake, a otuda im i ime. Pri opasnosti se ti krakovi mogu smotati. Krhki su i pri otkidanju izrast će novi. Dlakavica je najčešće crvene, narančaste, rjeđe smeđe, žute ili bijele boje.

Krakovima filtrira vodu jer hrani se planktonom i drugim sitnim životinjama u moru. Hranu umata u sluz i prinosi je ustima. Najčešće leži na dnu ispruženih krakova, ali može se i kretati: slabo plivati, puzati, čak i “hodati” pomoću krakova. Danju se skriva, a noću izlazi. Živi na stjenovitu dnu obraslom algama i cvjetnicama, uvijek gdje su jače struje koje donose plankton. Često je u većim skupinama, u zajednici s mahovnjacima i gorgonijama.

Nalazimo je u Jadranskom moru na dubinama između 10 i 40 metara. Dlakavice su odvojenih spolova, a razmnožavaju se uglavnom u proljeće. Oplođena se jaja drže za dlakave krakove, a iz njih se razvijaju slobodno plivajuće ličinke. S vremenom odlaze na dno i preobražavaju u mlade dlakavice.