Become a Patron!
Priroda Hrvatske

Ćuk – noćni pjevač

Foto: Imran Shah

Ćuk (Otus scops) je mala vrsta sove kojeg najbolje znamo po njegovom glasanju.

 

Ćuk pripada najbrojnijem rodu sova (rod Otus) koji sadrži 33 vrste. Uglavnom su to manje sove, a takav je i ćuk (Otus scops). Raspon krila mu je 55 – 60 cm, a teži oko 90 grama,  a vidno je sitniji od sivog ćuka.  Veličine je čvorka. Ruho je sivosmeđe, mramorasto i prošarano. manje glave, dužeg repa i ne tako zdepast. Oči su mu žute. To je jedina je naša sitna sova s “ušima”, odnosno čupercima, no i oni tek kad je ćuk uzbunjen, a tada se i izduži poput male ušare.

Naučite koje još sove žive u Hrvatskoj

Aktivan je uglavnom noću, a sumrak izbjegava. Većina se hrani kukcima, a rijetko i sitnim sisavcima. Let mu je brz, s dosta dugim i uskim krilima.

Njegov ustrajan monotoni zov, “ćuk”, koji ponavlja svake 2 – 3 sekunde, često se čuje za toplih ljetnih noći i jedan je od najprepoznatljivijih zvukova našeg priobalja. Čuje se i do kilometra.

ćuk, Otus scops

Kod nas boravi u listopadnim šumama i šumarcima, a čest je u vrtovima i gajevima, u gradovima. U Hrvatskoj živi širom zemlje, ali najviše u priobalju. Ćuk je jedina naša sova koja je prava selica. Uglavnom seli u područje tropske Afrike, ali neke populacije zimuju i u području Mediterana.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Obično gnijezdi u dupljama, te rupama u zidovima, a neće odbiti ni umjetnu kućicu. U pologu je obično 4-5 jaja. Ženka leži na jajima 24-25 dana. Mladi su sposobni za let s 21-29 dana starosti.

Osamostaljuju se u dobi od 7-10 tjedana. Hrani se uglavnom beskralješnjacima, ali lovi i sitne glodavce i ptice.

 

Izvor: Sove gnjezdarice u Hrvatskoj, Vesna Tutiš,

Ptice Hrvatske i Europe, BIOM

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *