Prašuma ili džungla?

Prašuma ili džungla?

Često čujemo pojmove prašuma i džungla, naročito u dokumentarcima o prirodi Afrike, Azije, Latinske Amerike. No, njih ima i kod nas. Naučimo više o njima.

Pojmovi džungla i prašuma često se isprepliću, također i s pojmom tropska kišna šuma. No, prašuma i džungla može rasti i kod nas, jedino tropska kišna šuma ne, jer nalazimo se u umjerenom pojasu.

Prašuma ili primarna šuma je ona koja u biti nikad nije sječena. U  teoriji, ona stoji nepromijenjeno milenijima, te se sama obnavlja. Kod nas ima nekoliko prašuma,npr. Čorkova uvala u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Pogledajte hrvatske prašume

Džungla nije zapravo stručni pojam, već označava sve teško prohodne, isprepletene šume, prepune lijana, penjačica, i drugog bilja. Njih najčešće nalazimo u tropima pa su tada tropske kišne šume. Često su i prašume. Džungli ima i kod nas, primjerice vrlo guste poplavne šume vrba i topola uz naše rijeke, povezane biljkama penjačicama. Jedan od primjera je Posebni ornitološki rezervat Veliki Pažut.

Tropska kišna šuma je šuma koja raste u tropskom pojasu, s velikom količinom padalina, barem 2000m godišnje u prosjeku. Ona je najčešće ujedno i prašuma i džungla.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...