Patka njorka (Aythya nyroca)

Patka njorka (Aythya nyroca)

U doba jesenskih migracija ptica na ribnjacima Crne mlake sve vrvi od pataka, a najbrojnije su patke njorke. Gotovo svake godine bude ih po nekoliko tisuća.

Patke njorke prepoznatljive su po kestenjastosmeđem perju i nisu tako krupne kao divlje patke. Leđa su im crna, a u letu ih prepoznajemo po bijelom perju na trbuhu, s donje strane krila i repu. Mužjak ima svijetlo oko, no u ženke je tamno, a u nje je i perje manje-više zagasitije. Kljun je taman. Patke njorke među najugroženijim su vrstama pataka i brojnost im opada u cijeloj Europi. Na Crnoj mlaki vjerojatno im je najveće okupljalište u Srednjoj Europi u vrijeme migracije. Čak do 6000 ptica iznimno je važan dio cjelokupne europske populacije (u kojoj je između 12 do 18 tisuća parova), što je golem broj za tako malo područje.

Manji broj pataka njorki gnijezdi se u Hrvatskoj. Traže ribnjake, močvare, jezera, gdje je voda dublja od metra. Sezona gniježđenja počinje u svibnju. Patak u vodi zasjedne na patku i gotovo je potopivši drži kljunom za vrat dok se pari. Gnijezdo je jednostavna platforma, ili na kopnu, ili u trsci ili u gustoj vodenoj vegetaciji. Ženka polaže 7– 10 jaja na kojima sama leži sljedećih 25 – 28 dana. Mladi i dalje ostaju s majkom gotovo dva mjeseca. Često su za sezone gniježđenja u manjim skupinama. Kao i druge patke ronilice, zaranjaju te po dnu skupljaju i bilje i vodene životinjice poput vodenih beskralježnjaka, riba, katkad vodozemaca. Prije migracije patke se mitare (letno perje) u 7. i 8. mjesecu.

Patka njorka, Aythya nyroca, duck, mating
Parenje patki njorki
O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...