Divlja guska (Anser anser)

Divlja guska (Anser anser)

Guske su nam poznate iz seoskih dvorišta, ali većina ovih domaćih ptica nekad je davno pripitomljena od divlje guske.

To su velike ptice, raspona krila 150 – 160 centimetara, a teže do pet kilograma. Sivog su perja, jakog, dugačkog vrata, narančastoga kljuna i svijetlocrvenih nogu. Najčešće su vezane za vodena staništa središnjeg i sjevernog dijela Europe, ali su i u Hrvatskoj česte. Redovito slijeću na naše močvare za migracija, a dio ih se gnijezdi i u nas, ponajviše u Kopačkom ritu. Čak je nekoliko stotina parova odabralo ovo poplavno područje za podizanje mladunaca. Gniježđenje počinje u proljeće, obično u blizini vode. Guska gradi gnijezdo na tlu skriveno u visokoj vegetaciji, od bilja i svojega odbačenog perja. Ženka nese od 7 do 10 krupnih jaja na kojima sjedi gotovo mjesec dana. Poslije izlijeganja guščići su vrlo brzo aktivni i prate majku.

VIDEO:

Unatoč težini, izvrsni su letači i za migracija mogu prevaliti stotine kilometara. Brzo mašu krilima, slično kao u pataka. Jata su za leta pravilne V formacije – tako smanjuju otpor zraka i potrošnju energije. Ptice sa sjevera Europe zimuju uglavnom na Sredozemlju, a na putu često slijeću u odmorišta (ribnjaci, Kopački rit …). Ondje se hrane, nadopunjujući masne zalihe potrebne za nastavak leta i zimu. Vole sjemenke i travu, a znaju jesti i ikru riba i žaba. Ne libe se sletjeti i na neko žitno polje i u to doba žive u velikim jatima.

Divlja guska,Anser anser

Iako se samo divlja guska gnijezdi u nas, u Hrvatskoj srećemo još neke vrste gusaka. Gusaka glogovnjača i lisastih gusaka ima na tisuće za vrijeme migracije, ponajviše opet u Kopačkom ritu.

Divlja guska,Anser anser
O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...