paun, brijuni

Paun, veličanstvena ptica poznata po svom blistavom perju i kraljevskom držanju, nalazi idilično stanište na Brijunima u Hrvatskoj.

Ovi otoci, smješteni u Jadranskom moru, pružaju utočište za ovu markantnu vrstu ptica. Paun sa svojim preljevnim perjem na repu ukrašenim upečatljivim ‘okicama’ osvaja i posjetitelje i ornitologe. Bujni krajolici Brijuna, u kombinaciji s blagom mediteranskom klimom, nude optimalno okruženje za razvoj ovih ptica. Prisutnost pauna na Brijunima nije samo estetsko obogaćenje, već i zanimljivost za one koji se bave biologijom pauna.

O Brijunima

Brijuni, skupina od četrnaest otoka, područje su od velike ekološke važnosti u Hrvatskoj. Otoke karakterizira raznolika flora i fauna, što ih čini prirodnim utočištem za razne vrste ptica, uključujući i pauna. Prilagodba pauna na jedinstvene ekološke uvjete Brijuna svjedoči o njegovoj svestranoj prirodi. Ova ptica nije poznata samo po svom vizualnom sjaju, već i po zanimljivim osobinama ponašanja i reproduktivnoj biologiji. Prikaz parenja pauna, koji uključuje lepezasto širenje repnog perja i niz zamršenih pokreta, spektakl je koji naglašava zamršene nijanse biologije pauna.

Paunovi su jedne od najprepoznatljivijih ptica koje godinama krase Brijune. Porijeklom iz Azije potkontinenta, postoje dvije vrste: indijski paun (Pavo cristatus) i zeleni paun (Pavo muticus). U Indiji je paun je nacionalna ptica, simbol bogatstva i moći.

Paun je poznat po svojim glasnim i prodornim krikovima, posebno tijekom sezone parenja što se može često čuti na Brijunima. Zvukovi mogu služiti i kao upozorenje drugim pticama o prisutnosti predatora. Paun je ptica tla, koja dobro i brzo trči. No, može letjeti na kratke udaljenosti kako bi pobjegli na granu drveta radi zaštite od grabežljivaca ili se noćenja.

Brijunski paunovi igraju ključnu ulogu u privlačenju turista u Hrvatsku, značajno pridonose lokalnom gospodarstvu i potiču poštovanje prirodnih ljepota i bioraznolikosti. Obrazovni programi često naglašavaju važnost ovih ptica, bacajući svjetlo na njihovu biologiju i ekološki značaj.

Raskošno perje mužjaka

Mužjaci paunova poznati su po raskošnim repovima, dugim, šarenim perima s okruglim šarama koje šire tokom udvaranja. Perje odbacuju jednom godišnje nakon sezone parenja, a novo raste do sljedeće sezone. Ženke su manje upadljive, sa smeđim i sivim perjem.

Boja perja kod paunova rezultat je apsorpcije i reflektiranja svjetlost na takav način da proizvode intenzivne plave, zelene i zlatne nijanse.

Biologija pauna obuhvaća razne fascinantne aspekte poput njihove prehrane, reproduktivnih strategija i društvenog ponašanja. Na Brijunima se ove ptice prvenstveno hrane sjemenkama, kukcima i malim kralješnjacima koji se nalaze u njihovom staništu. Njihov reproduktivni ciklus obilježen je složenim prikazima udvaranja gdje mužjaci pokazuju svoje živahno perje kako bi privukli ženke. Razumijevanje ovih bioloških aspekata daje dublji uvid u životni ciklus i strategije preživljavanja pauna. Istraživači na Brijunima nastavljaju proučavati te atribute, pridonoseći vrijednim spoznajama širem području ornitologije.

PAŽNJA: nije uzimanje i iznošenje paunovih pera iz parka!

Prisutnost pauna na Brijunima u Hrvatskoj daje jedinstveni šarm ovom slikovitom lokalitetu, a istovremeno nudi bogate mogućnosti za biološka istraživanja i edukaciju o očuvanju. Dojmljiv izgled i osobine ponašanja ove ptice čine je neprocjenjivom vrijednošću prirodne baštine otoka. Stalnim naporima za očuvanje i istraživanjem biologije pauna, Brijuni mogu osigurati da ove veličanstvene ptice ostanu sastavni dio njihova ekosustava za generacije koje dolaze.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...