zeleni zvjezdan, Bonellia viridis

Čudnovati zeleni zvjezdan poznat je po golemoj razlici između mužjaka i ženke.

Zeleni zvjezdan  (Bonelia viridis) organizam spada u posebno koljeno Echiura, malu skupinu jednostavnih morskih organizama. Najčešće se vidi samo dugačko rilo, jer je ostatak tijela zakopan u sedimentu ili skriven među kamenjem. Rilo se može rastegnuti do duljine od oko 2 metra, a na kraju se račva u dvije žljebaste lovke. Gotovo je deset puta duže od tijela. Osjetljivo je na dodir, a služi za lov na sitne životinje i detritus. Cijela površina tijela, osobito rilo, sadržava otrov bonelin kojim paralizira druge životinjice. Tijelo je okruglasto ili u obliku kobasice, plavozelene boje.

Ovaj se opis odnosi samo na ženku. Mužjak je sićušan, dugačak samo 1 – 3 mm. Pričvršćen je za ženkino rilo ili je unutar njezina tijela. Ima plosnato, bezbojno tijelo koje se sastoji samo od reproduktivnih organa. Njegova je jedina uloga stvaranje spolnih stanica koje će oploditi ženkina jaja, a za sve ostale potrebe, kao što je hrana, ovisi o ženki. Ličinke slobodno plivaju kao dio planktona. Još su neodređenog spola, a kada dođu do dna, razvijaju se u ženku. Dio njih, međutim, dođe u kontakt s otrovom bonelinom te se ličinka razvija u mužjaka.

Zeleni zvjezdani žive na sedimentnom i stjenovitom dnu, od posve plitkih područja pa do dubine od 100 metara. Najaktivniji su noću ili na slabo osvijetljenim područjima. Zelenog zvjezdana nalazimo u svim svjetskim oceanima i mnogim morima.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...