Dalmatinski pas – crnobijeli ljepotan

Dalmatinski pas – crnobijeli ljepotan

Photo: skeeze

Dalmatinski pas, ili popularno zvani dalmatiner, imao je kroz svoju dugu povijest razna imena i namjene. Najpoznatiji su možda i kao zvijezda Disneyevog crtanog filma “101 Dalmatinac”, ovi elegantni i atletski dalmatinski psi imaju povijest dugu više stotina godina. Započeli su kao psi koji prate kočije, ali služili su i u mnogim drugim svrhama, uključujući lovne pse, vatrogasne pse i cirkuskih izvođača.

Povijest dalmatinskog psa

Dalmatineri su tijekom svoje duge povijesti korišteni za razne poslove, nikada se nisu specijalizirali za jedno područje. U Dalmaciji su korišteni kao psi čuvari, pastiri, štakoraši, retriiveri, cirkuski psi i psi za praćenje i obranu kočija.

Sama povijest i njihov točan nastanak do dan danas nije sasvim poznat. Poznato je da su putovali sa nomadskim plemenima diljem Europe i Mediterana, no današnji izgled i karakter “usavršen” im je u Dalmaciji.

Svoj status psa pratitelja kočija u potpunosti su razvili u Velikoj Britaniji te su ga Britanci koristili za čišćenje staze prije konja, trčanje pored kočija ili ispod kočije između kotača. Čuvao je konje i kočijaše kad su stali i odmarali. Do dana današnjeg Dalmatineri imaju prirodni afinitet prema konjima.

Jedinstvenost dalmatinskog psa

Ovi prekrasni točkasti psi jedinstveni su u svijetu pasa te ne postoji ni jedna druga pasmina koja ima uzorak krzna koji je blizu ovih jedinstvenih hrvatskih pasa. Oni se rađaju potpuno bijeli te se njihove jedinstvene crne ili smeđe točkice razvijaju tek kada ovi psi navrše 4 tjedna starosti. Osim po krznu, ovi psi imaju točkice i po trbuhu i u ustima.

Zanimljivosti dalmatinskog psa

Ova pasmina davno je prešla granice Lijepe naše te je postala veoma popularna diljem svijeta. Osim u Engleskoj gdje je dalmatiner stekao izrazitu popularnost, ovi psi postali su popularni u SAD-u. Tamo je čak i otac modernog SAD-a, George Washington, imao ženku koja se zvala Madam Moose.

Već smo spomenuli kako su ovi psi korišteni za razne poslove, no jedan od najpoznatijih poslova im je bio gašenje vatre. Dalmatineri su izuzetno smireni u blizini vatre za razliku od ostalih pasa i životinja. Smirivali su i konje koji su tada bili primarno prijevozno sredstvo te su ih vatrogasci koristili kao svoju pratnju. Kada ovi psi nisu trčali prema požarima, brinuli su se oko toga da štakori i miševi ne nastanjuju vatrogasnu postaju. Toliko su bili dobri u svom poslu da su čak proglašeni počasnim vatrogascima te ih još uvijek američki vatrogasci koriste kao svoju maskotu.

Osim što ovi psi imaju bogatu radnu povijest, usko su povezani i sa jednom od najvećih svjetskih pivovara – Budweiser. Dalmatineri su predstavljeni vlasniku pivovare još davne 1950. godine te je tadašnji vlasnik ostao očaran ovim psima. Od tada ih redovno koristi kao dio svog imidža te ta pivovara uvijek ima 3 dalmatinska psa koji prate njihove tradicionalne kočije u prijevozu piva. Trenutni dalmatineri u Budweiseru zovu se Chip, Clyde i Brewer.

Dalmatinski psi su neprocjenjiv dar psećem i ljudskom svijetu i možemo biti ponosni da dolaze iz Hrvatske te da su nazvani po jednoj od najljepših primorskih regija Europe – Dalmaciji.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...