Virnjaci (Turbellaria)

Virnjaci (Turbellaria)

Kad se okrene koji kamen u potoku, zna se naći puzave životinje, koja obično stane na vrh prsta. Podsjećaju na pijavicu, ali to su virnjaci (Turbellaria).

To su jednostavne životinje, a srodnici su im trakavice. Tijelo im podsjeća na puževe bez kućice, ali spljošteno im je. Na glavi imaju dvije sitne izbočine poput roga – to su ticala. Glava može biti pravokutna ili u obliku tupoga kuta. Pužu polagano po podlozi pomoću trepetljika na trbušnoj strani tijela, a veće vrste mišićima. Pomalo je začuđujuće da su to grabežljive životinje, ali hvataju spore ličinke kukaca i ostale sitne organizme. Kroz usta izbacuju “želudac” i vani probavljaju ulovljeni plijen.

Potom ga isisavaju u jednostavnom probavilu koje ima samo jedan, usni, otvor. Hranu pronalaze jednostavnim očima, odnosno ocelima koje razlikuju svjetlo i sjenu. Pomažu im i osjetila za dodir i miris, pa mogu osjetiti ranjenu životinju i približiti joj se. Živčani im je sustav također jednostavan – mrežast ili vrpčast s ganglijima. Većina su vrsta dvospolci (hermafroditi) i međusobno se oplođuju. Jaja odlažu u kokonima koje vješaju na vodeno bilje ili kamenje. Mnoge se vrste razmnožavaju i dijeljenjem, a zbog toga imaju i velike mogućnosti regeneracije.

Većina virnjaka na svijetu živi u hladnijim vodama i brzim tekućicama – rijekama i potocima. Vrsti Crenobia alpina najbolje odgovaraju temperature od 7 ºC, no nalazimo ih i u gotovo svim ostalim tekućicama. Većina ih traži vrlo čistu vodu, pa su pokazatelji njezine kvalitete.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...