Become a Patron!
Priroda Hrvatske

Komarci (Culicidae) – krvopije naših šuma i močvara

komarci culex, pipiens

S toplijim svibanjskim danima ne bude se samo vegetacija i ptice nego i počinje nesnosno zujanje komaraca.

 

Komarci su, ovisno o vrsti, dugački od 0,5 do 1,3 cm. Lagani su i krhki, izdužena tijela. Na glavi imaju velike složene oči i dugačka ticala kojima osjećaju okoliš i traže žrtve. Komarci imaju i rilo za sisanje hrane (krvi i biljnog soka). Na člankovitim su prsima par krila te tri para dugačkih nogu od kojih je jedan par usmjeren naprijed, a ostali unatrag. Komarci nisu neki akrobatski i brzi letači, ali su izdržljivi i mogu u danu prijeći kilometre. Zujanje u većine vrsta nastaje od velike frekvencije zamaha krila, čak i nekoliko stotina puta u minuti.

Životni je ciklus komaraca prilično složen. U proljetne sumrake i zore komarci se počinju rojiti, često u gustim “oblacima” u kojima se vrtložno kreću gore-dolje. Mužjaci svojim zujanjem privlače ženke koje se potom pare, neke vrste u zraku, druge na skrovitom mjestu. Pošto se u ženki razviju jaja, polaže ih nekoliko stotina u stajaću vodu, ali i vegetaciju ili tlo, ovisno o vrsti. To mogu biti velike vodene površine, ali i posve male poput lokava u šumi, vodom ispunjen trag traktora ili duplja u drvetu. U naseljima je urbanom komarcu dovoljna i stara odbačena guma, kanta, vaza …

komarci culex, pipiens

Posebno vole poplavne šume, u kojima u proljeće ima mnogo vode, a malo prirodnih grabežljivaca. Ženka može položiti jaja i na površinu zemlje ili na lišće, a razvoj počinje kada dođe poplavna voda. Jaja su dugačka oko 1 mm, štapićasta, sama ili u nakupinama. Iz njih se razvijaju ličinke koje triput presvlače hitinsku kožicu. Hrane se filtriranjem vode, dišu zrak iz atmosfere pomoću sifona, pa su uvijek blizu površine vode. Kreću se uvijanjem tijela. Nakon četvrtog stadija ličinka se pretvara u kukuljicu oblika zareza koja se ne hrani, ali se može kretati. Iz nje potom izlazi odrasli komarac. Već nakon nekoliko dana mogu se pariti i ciklus počinje iznova, a iz jednog legla mogu nastati na tisuće komaraca. Ženka živi oko dva tjedna, a mužjak oko tjedan, ovisno o vrsti. Vodeni dio ciklusa traje od tjedan dana do nekoliko tjedana, ovisno o temperaturi vode i ostalim čimbenicima.

komarci culex, pipiens, ličinka

Krvlju se hrane samo ženke, a oba se spola hrane nektarom. Ženke sišu krv radi proteina za proizvodnju jaja. Ženke osjećaju organske molekule žrtve poput ugljikova dioksida i ostalih. Neke ljude komarci više vole od drugih upravo zbog omjera tih spojeva. Pomoću rila komarci buše kožu žrtve, istodobno puštajući slinu s tvarima koje sprečavaju grušanje krvi. Potom ženka pije krv i skladišti je u povećem zatku te može biti triput teža od samog tijela. Na mjestu ugriza ostaje oteklina koja svrbi zbog reakcije imunološkog sustava žrtve na tvari iz komarčeve sline.

Komarci su najaktivniji u zoru i sumrak te noću kada je veća vlaga, a manja temperatura. Neke vrste poput poplavnog komarca, koja je najčešća u Osijeku, mogu preletjeti i 30 kilometara od poplavnih područja na kojima su se izlegli. Komarci su napast, ali u tropima i prijenosnici bolesti poput malarije i denge, koje na godinu pogađaju milijune ljudi. Ti se paraziti i virusi prenose slinom komaraca.

komarci culex, pipiens

U Hrvatskoj živi pedesetak vrsta komaraca. Nalazimo ih i u svim dijelovima Hrvatske, no najmanje u brdskim i planinskim područjima. Za ličinačkog se stadija mnoge vodene životinje hrane ličinkama i kukuljicama komaraca, a u odraslom stadiju samo nekoliko životinja poput šišmiša i lastavica.

komar

Komar

Slična su vrsta komari. Veći su, ali za ljude i ostale životinje bezopasni, jer se hrane nektarom biljaka, a neke se vrste uopće ne hrane, već se samo razmnože.

Podijelite ove stranice:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *