Crna liska (Fulica atra)

Crna liska, Fulica atra

Liska je jedna od najčešćih vrsta koja dolazi u svim slatkim vodama Hrvatske, a na zimovanju na Vranskom jezeru dolazi i 100.000 ovih ptica.

Veličine je i oblika patke, no pripada skrovitim vodenim pticama kokošicama (Rallidae) poput mlakuše i štijoke. No za razliku od većine kokošica, liska nije toliko plašljiva. Liska je posve crna (tijelo joj je više crnosivo), osim rožnatoga, gologa čela i kljuna koji su snježnobijeli i po kojima je lako prepoznajemo.

Oči su joj crvene s crnom zjenicom. Tijelo joj je građeno za dugotrajan boravak na površini vode, a posebno su prilagođene rascijepljene, režnjaste noge s plivajućim kožicama. Dobro pliva i tada maše glavom, a može zaroniti uz mali skok te letjeti. Na kratke se pruge više nespretno “zatrči” po površini vode mašući krilima i uz prskanje vode. Kao i cijela pojava, njezin let ne pruža neku veliku eleganciju, ali za migracija može prevaliti velike udaljenosti. Također, može hodati, posebice na ledu kada traži hranu ili prelazi prema slobodnoj vodi. Hodanje je zapravo više geganje. Zna dugo stajati na panju ili čvršćoj vodenoj vegetaciji i sunčati se ili čistiti. Često se glasa glasno, ali nemuzikalno u serijama zvižduka.

Crna liska, Fulica atra

Lisku nalazimo uglavnom na močvarama i jezerima. Hrani se kukcima i vodenim biljem koje po cijele dane neumorno žvače s površine vode. Može zaroniti do petnaestak sekundi, ali jede na površini. Česte su svađe i krađe oko hrane. Liska katkad zna zaći i na suho da bi pronašla kakav zalogaj. U rano se proljeće mužjaci počinju tući za teritorij i tada frca perje, a voda pršti na sve strane. Nakon uspostavljanja vlasništva, par gradi gnijezdo od vodenog bilja obično uz rub trske, na plivajućoj vegetaciji. Ženka polaže 6 ‒ 10 jaja, a na njima oba roditelja sjede 24 dana. Mladunci iz gnijezda izlaze nekoliko dana poslije izlijeganja i odmah prate roditelje koji ih hrane. U početku su s crvenkastim paperjem, a kasnije sivim. Ako joj ponestane hrane, liska može gristi mlado koje traži hranu, čak ga i zatući.

Crna liska, Fulica atra

Liske su zimovalice koje se masovno okupljaju na jezerima, rijekama i močvarama. Posebno su brojne na Vranskom jezeru, a katkad se skupi i 100 000 ptica te se voda crni od njih.

Crna liska, Fulica atra
Crna liska, Fulica atra
O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...