Rika jelena u Kopačkom ritu

jelen, rika, kopački rit

Rika jelena u Kopačkom ritu pravi je spektakl. U kasno ljeto ovi veliki sisavci počinju se pariti, a mužjaci se natječu međusdbno za ženkama.

Možda nema ljepšeg prizora u Kopačkom ritu od onoga kada u zalazeće sunce iz obližnje šume iskorači ponosni jelen. Cijeli se dan odmarao u sjeni, a sada je izišao na otvoreno, na prostrana polja visokog šaša i ostalog močvarnog bilja, mjestimično prošarana šumarcima bijele vrbe i depresijama s vodom. Dok mu nisko sunce obasjava dlaku svojim posljednjim tračcima, pažljivo promatra okoliš, njušeći mirise dok ušima poput antena hvata sumnjive zvukove. Kad se uvjeri da je siguran, kreće tuliti, poznati baranjski koncert koje odjekuje nadaleko. Doba je rike jelena!

Jelen je skrovita životinja, koja se skriva od pogleda ljudi. To se sve mijenja kada nastupa vrhunac aktivnosti – rika. Potkraj kolovoza, kad su još dnevne vrućine velike, ali jutra sve svježija, budi se u jelenima nagon za razmnožavanje. Koliko jelenom tada vladaju hormoni, govori da prije rike jelen ponekad udara rogovljem po stabalcima i grmlju, takvom žestinom da ih skoro sasvim izlomi. Može se iskaliti i na mravinjak kojeg sravnjuje. Veliki mužjaci u predvečerje izlaze na čistine i počinju rikati. To su tradicionalna rikališta u kojima su najaktivniji mužjaci od sedam, osam i devet godina. Oni formiraju harem od ženki koje potom čuvaju od ostalih mužjaka, a održavaju i svoj teritorij kojeg označuju lučevinama iz mirisne žlijezde na suzištima očiju.

Duboki bas ljubavnog zova uokolo odjekuje često sa svih strana, a mužjaci se međusobno nadjačavaju. Rikanjem se mužjaci i odmjeruju, jer intenzitet glasanja pokazuje snagu i kondiciju. Kada ljubavni zov nije dovoljan, često nastupaju i prave borbe kada dva jelena ukrste rogovlje i guraju se, pokušavajući ubosti suparnika parošcima u bok. To mladi jelen pokušava svrgnuti vlasnika harema. Tada sve odzvanja od sudara rogovima, naguravanjima, i toptanjem kopita. Unatoč žestini, teže ozljede su rijetke, a pobijeđeni „podvija rep“ i odlazi. Za rike jeleni gotovo i ne jedu, a od neprestane brige o ženkama, borbi, ozljeda i ostalih napora smršave i trideset kilograma.

Nagrada je velika – pravo na ženke iz harema i prijenos svojih gena u potomstvo. Kad završi izazov, jelen konačno odbacuje svoj ponos – rogove i povlači se u svoje samotnjaštvo, a košute ostaju zajedno. Jeleni su socijalne životinje i tvore veća krda odraslih ženki, teladi i mlađih mužjaka. Najstariji su mužjaci sami, a mužjaci srednje dobi tvore slabije povezana krda. Noseće košute se u kasno proljeće nakon 33 – 34 tjedna  izdvajaju iz krda i na miru tele. Košuta najčešće ima jedno mlado, koje nazivamo tele. U prvih deset tjedana starosti to je mladunče „obučeno“ u mladenačku dlaku riđe boje sa bijelim pjegama – poznati bambi iz crtića. Čim malo ojača, košuta se s njime vraća u krdo. Tele sisa sedam do osam mjeseci, a sa godinu dana se osamostaljuje, ali još uvijek je u blizini majke.

jelen, rika, kopački rit

Poplavno područje Kopački rit nudi jelenima izvrsna hranilišta i rikališta, a najvažnije  za njih je da u njemu nema lovaca. To jelenima omogućuje dobru prirodnu selekciju i genetsku strukturu. Jeleni su prilagođeni dunavskim poplavama koje redovito posjećuju rit i dobro plivaju, ali od vrlo visokih voda bježe na povišene grede. Doduše, vole se hladiti u vodi te braniti od komaraca i obada. Mogu čak preplivati i veće rijeke poput Dunava i Drave. Migracije – kako zbog poplava, hrane i razmnožavanja – nekad su bile mnogo redovitije i jače, ali zbog fragmentacija staništa sada su uvelike izmijenjene. Ceste, ograde, poljoprivredna područja poremetile su drevne migracijske rute. Danas je čovjek uvijek blizu pa su i inače plahi jeleni uvijek na oprezu. Dobrim vidom, istančanim sluhom i njuhom stalno prate što se zbiva u okolici. Uši poput antena stalno hvataju i najmanji zvuk lomljenja grančica pa na i najmanji znak opasnosti će skočiti i nestati u gustišu.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...