Siva čaplja (Ardea cinerea)

Siva čaplja, Ardea cinerea

Siva čaplja (Ardea cinerea) jedna je od najvećih i najčešćih ptica močvarica.

Siva čaplja je najveća od svih čaplji s rasponom krila od 175 do 195 cm te masom 1 – 2 kg. Hoda na dugačkim, žutim nogama. Vrat joj je dugačak, a u letu savijen. Žućkasti joj je kljun dugačak i šiljast. Perje joj je sivkasto s gornje strane i bjelkasto s donje, a glava je bijela s crnom prugom.

Ovu pticu viđamo gotovo uza sve slatke vode u Hrvatskoj, od nizinskih rijeka, jezera, močvara, kanala do gorskih i krških rijeka te mediteranskih močvara. Hrani se ponajviše ribama i žabama, ali pojest će i zmiju, malog sisavca ili pticu. Hoda polagano u plitkoj vodi i kad uoči plijen, umiri se i onda ga naglo grabi kljunom. Iako nisu teritorijalne i često se hrane u velikim skupinama, sive čaplje mogu biti agresivne jedna prema drugoj.

Najčešće se gnijezde u nedostupnim kolonijama, u trsci ili u vrbama u vodi, ali i u krošnjama stabala u šumama, a lokacije ostaju iste generacijama. Gnijezdo je gruba nakupina granja i trske. Jaja polažu u proljeće, a na njima sjede oba roditelja do 26 dana. Kad se izlegu mladunci, roditelji ih hrane tako što povrate hranu. Kad malo odrastu, mladunci se u gnijezdu jagme za hranu, što katkad djeluje kao da dave roditelja. Poslije mjesec dana ptići opernate i počinju se hraniti s odraslim pticama.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Siva čaplja, Ardea cinerea, ptice, lonjsko polje, močvara, krapje đol
Čaplja s mladima
O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...