Become a Patron!
Priroda Hrvatske

Pčelarica (Merops apiaster)

Pčelarica, Merops apiasterPčelarica je jedna od najšarenijih, a svakako najljepših ptica hrvatske ornitofaune, plavo-zelene, žute i crvenkasto-smeđe kombinacije perja tako da se ne može zamijeniti s drugim vrstama.

 

Njezin dugačak i pomalo svijen kljun, tirkizni trbuh i prsa, hrđastosmeđi zatiljak, tjeme i leđa te žuto grlo i crnu prugu preko očiju teško je zamijeniti nekom drugom vrstom.

Hrani se velikim letećim kukcima poput vretenaca, stršljena, osa, leptira i pčela, zbog čega je pčelari često neopravdano proganjaju i uništavaju njihove kolonije. Mužjak će prije parenja ženki donijeti ulovljenog kukca, kao dokaz sposobnosti u lovu i podizanju gnijezda.

Pčelarica, Merops apiaster

Gnijezdi u kolonijama, a gnijezda kopa u pijesku ili lesnim naslagama duž strmih obala rijeka, iskapališta pijeska ili lesnim obroncima. Kao bregunice i vodomar, one također kopaju tunele, najčešće do 1,5 metara dužine, a katkad su oni dugački i do 2,7 metara. Ako i ne nađemo njihove kolonije, lako ćemo čuti jato u zraku i njihovo glasanje. Ponekad ih nalazimo u kolonijama bregunica, no mnogo su češće u vlastitim kolonijama, i po nekoliko desetaka ili čak stotina parova.

U kolonijama vlada velika vreva i buka. Na granama grmlja drveća, pogotovo prije gniježđenja nastanu i male čarke, za omiljeno mjesto za sunčanje ili odmor, kao i za lokaciju gnijezda.

Pčelarica, Merops apiaster

Rasprostranjena je u Europi, sjevernoj i južnoj Africi. Europske populacije su prave selice koje zimuju u pod-Saharskoj Africi. U nas se pojavljuju tijekom travnja i odlaze na zimovališta tijekom rujna.

 

Podijelite ove stranice:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *