Become a Patron!
Priroda Hrvatske

Oštroglava gušterica (Dalmatolacerta oxycephala)

Oštroglava gušterica, Dalmatolacerta oxycephala

Karakteristična za dalmatinski krš, oštroglava gušterica (Dalmatolacerta oxycephala) dolazi od morske obale pa do dalmatinskih planina.

Oštroglavu guštericu prepoznajemo po sivkastoj boji s plavkastim ili zelenkastim sjajem, a cijela joj koža ima mrežast uzorak. Trbuh joj je plav, a rep ima poprečne plave i crne pruge. Neke populacije na planinama i otocima mogu biti gotovo crne. Naraste do 65 mm dužine. Ime je dobila po spljoštenoj glavi s uskom i zašiljenom njuškom. Tijelo joj je također spljošteno i relativno kratko, a rep vitak i dugačak. Kao i drugi gušteri, može odbaciti svoj rep pri opasnosti, a prije toga ga miče, vjerojatno usmjeravajući pozornost grabežljivca na taj šareniji dio tijela.

Oštroglava gušterica živi samo u južnoj Dalmaciji, južno od Šibenika, uključujući i otoke. Sjevernije je prisutna jedino u naselju Osoru na Cresu, no tu je riječ o unesenoj populaciji. Srećemo je gotovo uvijek na stjenovitim staništima za koja je izrazito vezana. Često se sunča, ali i skriva na stijenama, hrpama kamenja, suhozidima. Često se uvlači u pukotine. Ako i dolazi u drugim staništima kao što su šume, drži se kamena. Često dolazi i u naseljima. Dobar je penjač pa ju nalazimo i na strminama kao što su litice ili zidovi. Podnosi velike vrućine uz obalu, ali i hladnoće na planinama sve do nadmorske visine od 1600 m, gdje hibernira kraće od većine drugih vrsta guštera. Hrani se beskralježnjacima, od kojih je velik postotak letećih kukaca.

U vrijeme parenja mužjaci su međusobno vrlo agresivni i tjeraju jedan drugog. Kao i druge gušterice, mužjak za parenja ugrize ženku za bokove i tako ju drži. Ženka polaže 2 – 4 izdužena jaja koja se razvijaju 6 – 7 tjedana. Spolnu zrelost postižu nakon drugog proljeća.

Podijelite ove stranice:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *