Become a Patron!
Priroda Hrvatske

Jazavac

Iako je relativno čest uz rubove šuma, teško je uočiti velikog jazavca  (Meles meles). Ta životinja iz skupine zvijeri vodi skriven život kopajući podzemne nastambe.

Lako ga se prepozna po glavi s crnim i bijelim prugama. Glava je mala, ali ušiljena i s jakim čeljustima. Uši i oči također su male. Sivkasto je tijelo jako, pomalo bucmasto, s kratkim nogama i repom. Prosječno je težak 10 kg, a može doseći 25 kg i 70 cm. Živi u nizinskim i brdskim šumama, najčešće uz pašnjake, livade, čak i naselja. Tu radi komplekse podzemnih prostorija i prolaza. Često su u dva kata kako bi se lakše branio od lisica ili lovačkih pasa. Postoji mnogo izlaza za opasnost ili igru. Jazavci redovito čiste jazbine te ih oblažu svježom steljom od trave, lišća, mahovina …

Često komplekse nastambi dijeli i nekoliko obitelji, a neke od jazbina u uporabi su mnogo godina. Redovito ih čiste, a nuždu rade na zajedničkim “toaletima”. Jazavci znaju biti i vrlo agresivni kad su isprovocirani. Društvene su životinje koje žive u malim grupama – klanovima, u prosjeku od šest životinja s dominantnim mužjakom i ženkom. Jazavci brane teritorij od drugih grupa, a označavaju ga izmetom i vlastitim stazama.

Badger, secretive animal

A post shared by Goran Safarek (@goran_safarek) on

Jazavac je aktivan u sumrak i noću, a danju se odmara u jazbini. Iako je zvijer, jazavac baš kao medvjed nije previše izbirljiv i svejed je. Najviše voli gujavice, ali jede i kukce, gmazove i vodozemce, male sisavce i ptice. U nekim krajevima dosta lovi zečeve te ježeve. Ne lovi aktivno, već jede što nađe. Voli i korijenje, voće, orašaste plodove te druge jestive dijelove biljaka. Zna raskopavati i gnijezda osa i bumbara da bi se gostio njihovim ličinkama. Jazavci zimi ne hiberniraju, iako mogu pasti u obamrlost na koji dan. Prije toga počiste jazbinu, pripreme stelju i začepe ulaze. Preživljavaju na zalihama masti prikupljenim ujesen.

Jazavci se pare u proljeće. Ženka, međutim, nije skotna odmah (jaje se ne implantira u maternicu), već čeka najčešće zimu. Ženka na svijet donosi 1 – 5 slijepih mladunaca. Oči otvaraju nakon 3 – 4 tjedna, a ženka ih hrani svojim mlijekom 13 tjedana. Mladunci najčešće ostaju u matičnom klanu. Pošto odrastu, smrtnost je jazavaca mala jer nemaju mnogo prirodnih neprijatelja.

 

Podijelite ove stranice:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *